Varenie

Vôňa cesnaku …

Tak dnes konečne dážď dorazil aj ku nám. Od rána prší, bijú hromy blesky a vzduch je aspoň o trochu chladnejší a dýchateľnejší. Mám rada takéto zamračené dni, keď si so šálkou čaju sadnem k šijaciemu stroju a medzi šitím cez okno občas hodím očkom na upršanú záhradu.
Už pár dní som sa chystala urobiť hlivovú cesnačku, ktorú milujem, keďže však cesnak hreje, až dnes prišla jej chvíľa. Cesnakových polievok je na nete plno, ja mám však svoj osvedčený recept. A nedám naň dopustiť. A keď už cítiť cesnakom, tak poriadne. Cesnakové slimáky na prehryznutie k polievočke. Zaručene si pochutíte, len sa dnes už nesmiete bozkávať 🙂 .

CESNAČKA S HLIVOU:
SUROVINY: 1/2 vaničky hlivy, 2 väčšie mrkvy, 1 cibuľa, 1/2 menšieho buľvového zeleru, 1/2 kalerábu, 1 väčší zemiak, 2 lyžice masti, soľ, korenie, rasca, majoránka, bujón, vetvička ligurčeka, na zápražku masť, múka, paprika a cesnak.
Krupicové halušky: 1 vajíčko, 5 polievkových lyžíc krupica, štipka soľ, vegeta. Zamiešať a nechať postáť aspoň 10 minút, aby krupica nabobtnala.
POSTUP:  Hlivu umyjeme, pokrájame na tenké slížiky, vo vriacej vode 3 minúty povaríme. Scedíme a necháme odkvapkať. Na hrubom strúhadle si nastrúhame mrkvu, zeler, kaleráb a zemiak. Všetko si opražíme na troche masti alebo oleja, pridáme celú cibuľu, odkvapkanú hlivu, soľ, čierne mleté korenie, mletú rascu, trochu majoránky a guľášového korenia. Pražíme 3 – 4 minútky. Potom zalejeme horúcou vodou a pridáme kocku bujónu a vetvičku ligurčeka ( alebo magi – každý to volá inak ). Varíme cca 1/2 hodinku. Pridáme cesnakovú zápražku a znovu povaríme 3 – 4 minútky. Nakoniec do polievky zavaríme krupicové halušky a po odstavení pretlačíme aspoň 5 – 6 strúčikov cesnaku, kto má rád cesnak, môže aj viac. Môžeme dochutiť vegetou. No a recept na cesnakové rožky  som pridávala pred nejakým časom, môžete si ho pozrieť tu …DOBRÚ CHUŤ …

Možno sa bude páčiť

2 komentáre

  • Odpovedať
    Katarína z Tuhára
    28. júla 2016 o 17:27

    krásne fotky, ako vždy všetko ……tie rožteky určite vyskušam…….

    • Odpovedať
      Jasmin
      29. júla 2016 o 11:08

      Ďakujem Katka, treba skúsiť, sú ozaj dobré. Ten, kto má rád cesnak si určite pochutí a kto nemá, môže cesnak kľudne vynechať a urobiť si rožky iba syrové. Ja cesnak milujem, rožky robím dosť často, nielen k tejto hlivovej cesnačke, ale máme ich radi aj ku kyslým polievkam. Nie sú náročné ani na prípravu, cesto si vždy dám vymiesiť a vykysnúť v domácej pekárničke a urobenie rožkov je už potom hračka. Cesto je výborné aj pri práci s ním, vôbec sa nelepí, netreba ho ani podsýpať. Určite odporúčam. A prajem dobrú chuť :). Jarka.

Napíšte Komentár