Varenie

Parížske rožky a vianočné pečenie …

Vianočné pečenie milujem. Iba máločo dokáže vykúzliť  atmosféru Vianoc viac, ako rozvoniavajúce domáce koláčiky. Tradícia vianočného pečenia je silno zakorenená a domáce vianočné koláče a cukrovinky sa určite zvyknú piecť  v každej rodine. Overené a rokmi osvedčené rodinné recepty sa dedia po mamách a starých mamách a veru to nie je inak ani v našej domácnosti. Vždy pred Vianocami vyťahujem krabicu so starými receptami a pri pohľade na úhľadné písmo na zažltnutých listoch papiera si spomínam na moju maminu, ktorá si tieto recepty celý svoj život písala a zbierala. Ostali mi ako milá spomienka na ňu, aj na moje detstvo, keď som jej pri pečení zvykla pomáhať.
Najobľúbenejšími v našej širokej rodine boli a stále sú jednoznačne parížske rožky. Tie sú báječné a zamiloval sa do nich každý, kto ich ochutnal. Sú mojou každoročnou vianočnou klasikou. Okrem nich som tento rok robila linecké kolieska s orechovou plnkou v mliečnej čokoláde, linecké srdiečka s citrónovou plnkou v bielej čokoláde a pre manžela (keďže má rád plnkové a šľahačkové) gaštanové rezy s karamelovou šľahačkou. A na prehryznutie k vínku syrové slimáčiky a klobáskové slané kolieska. No a pre tých, ktorí ešte parížske rožky nepoznajú, ale chceli by ich vyskúšať prikladám dnes recept:
Cesto: 5 bielkov vyšľaháme dotuha, pridáme postupne 30 dkg kryštálový cukor, prešľaháme. Dáme nad paru a šľaháme, až nám sneh ostane sklovite lesklý a hustý (cca 10 min.). Odstavíme z pary a opatrne zamiešame varechou 25 dkg mleté orechy. Už nešľaháme! Na plech vyložený mastným papierom striekame vrecúškom rožky a sušíme v mierne teplej rúre (cca 120 – 150 st.) asi pol hodinu. Sledujeme, aby nám ostali svetlé, ale po vrchu usušené a tvrdé.
Plnka: Do misy dáme 4 celé vajcia, 8 polievkových lyžíc kryštálový cukor, 1 polievkovú lyžicu kakao, 1 kávovú lyžičku suchú kávu a šľaháme nad parou do zhustnutia (cca 10 – 15 minút). Odstavíme a necháme vychladnúť. Osobitne si vymiešame 2 kvalitné maslá a do nich po častiach zašľahávame vychladnutú masu. Kto chce, môže pridať pár kvapiek rumu. Ozdobným vrecúškom striekame na vychladnuté rožky krém. Necháme v chlade stuhnúť a nakoniec namáčame v čokoládovej poleve. Z tejto dávky je cca 60 – 70 ks rožtekov. Ak sa rozhodnete ich vyskúšať, určite neoľutujete. Prajem dobrú chuť …

Možno sa bude páčiť

3 komentáre

  • Odpovedať
    Božena
    23. septembra 2017 o 14:27

    Všetky koláčiky máte prekrásne, do detailu vypracované,ako aj všetky Vaše ručné práce. Ste obdivuhodná žena!
    Chcela som sa spýtať,ako robíte polevu z bielej čokolády. Robila som ju len dvakrát a vždy sa mi zrazila a keď som to trošku napravila,tak na zákusku po stuhnutí bola priesvitná.

    • Odpovedať
      Jasmin
      23. septembra 2017 o 15:23

      Ďakujem Božka. S bielou čokoládou je to ozaj niekedy ťažké :). Aj mne sa veľakrát zrazila, ale zdobím ňou rada, na koláčikoch pekne vypadá. Moje doterajšie finty s bielou čokoládou by som zhrnula takto: kupujem iba bielu čokoládu v Lidli, tá sa mi najviac osvedčila. Všetky ostatné sa mi zrazili. Zohrievam ju nad parou pomaly, spolu s cerou, tak ako tmavú čokoládu, ale stále miešam. Nedávam veľa tuku naraz, radšej po menších kúskoch, stále rozmiešam, počkám kým sa roztopí, posúdim hustotu. Tuhne oveľa rýchlejšie ako tmavá čokoláda, takže ju mám počas polievania stále na rajničke s horúcou vodou. Ale aj tak mi občas vyskúša nervy :). Prajem Vám veľa trpezlivosti a dobrý výsledok.

      • Odpovedať
        Anonym
        25. septembra 2017 o 14:39

        Jarka,veľmi pekne ďakujem.

Napíšte Komentár