Varenie

Orechovo-kávové rezy s bielou čokoládou…

Nerobievam príliš často zákusky podľa receptov z internetu. Už viackrát sa mi totiž stalo, že na obrázkoch vypadali viac než lákavo, ale v skutočnosti to nebolo nič moc. Radšej vždy stavím na overenú klasiku a pečiem podľa receptov po mame. Tentokrát ma však orechovo-karamelový zákusok z netu tak lákal, že som neodolala. Ale nebola by som to ja, keby som si v ňom neupravila čosi aj po svojom a tak nakoniec z pôvodného receptu ostalo iba cesto a základ plnky, ostatné bola moja improvizácia. Ale musím povedať, že veľmi vydarená. Kombinácia orechového vláčneho cesta, karamelovokávovej plnky a šľahačky z bielej čokolády je vynikajúca. Určite budem tento zákusok robiť častejšie. A ak chcete vyskúšať aj vy, nech sa páči, tu je recept:
CESTO: 5 vajec, 200g kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor, 200ml vlažná minerálka, 200g polohrubá múka, 150g mleté orechy a 1 prášok do pečiva.  Z 5 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme kryštálový a vanilkový cukor,  žĺtka, pridáme vlažnú minerálku a prešľaháme. Vareškou jemne zapracujeme múku, mleté orechy a PDP. Cesto vylejeme na hlbší plech vyložený papierom na pečenie a upečieme na 200 st. cca 20 minút. Po upečení horúce cesto vyklopíme na podložku, stiahneme z neho papier a znovu ho vrátime do hlbokého plechu, kde budeme celý zákusok aj robiť. Na vychladnuté cesto natrieme karamelovo-kávovú plnku.
PLNKA: 3dcl mlieka, 2dcl silnej čiernej kávy aj s trochou usadeniny, 2 karamelové pudingy, 50g kryštálový cukor, 250g masla. Mlieko s kávou si zmiešame. Trochu odoberieme na rozmiešanie pudingových práškov a zvyšok si dáme variť aj s cukrom. Keď nám zovrie, prilejeme rozmiešané pudingy a uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť, občas premiešame, aby sa nám nevytvorila na povrchu koža. Maslo si vymiešame do peny, po častiach pridávame vychladnutú pudingovú kašu. Vyšľahanú plnku natrieme na cesto, na plnku poukladáme vrstvu okrúhlych piškót, ktoré máčame v káve. Na piškóty navrstvíme šľahačku z bielej čokolády a posypeme drvenými orechmi.
ŠĽAHAČKA Z BIELEJ ČOKOLÁDY:  450ml mlieka, 200g bielej čokolády, 3 balíčky šľahačky Dr.Oetker, 3 stužovače. V mlieku si za postupného zahrievania necháme rozpustiť bielu čokoládu. Po rozpustení necháme mlieko znovu vychladiť, rozmiešame v ňom šľahačky a stužovače a vyšľaháme dotuha.
DOBRÚ CHUŤ !

Možno sa bude páčiť

2 komentáre

  • Odpovedať
    Alica
    3. apríla 2018 o 20:32

    Jasminka, tie zákusky máś krásne vysoké. Prosím Ťa, popísané cesto na plechu akej veľkosti pečieš?
    Ďakujem. Si šikovná v mnohých oblastiach. Obdivujem a teším sa na články a fotky z Tvojej záhrady.
    Prajem krásnu jar.
    Jana

    • Odpovedať
      Jasmin
      4. apríla 2018 o 9:16

      Ahoj Janka, ďakujem. Piekla som tento zákusok prvý krát a cesto vyskočilo pekne vysoké. Piekla som na plechu 28 x 38 cm. Ale nevadilo, že je aj vyššie, pretože aj plnky je tam dosť, takže sa to tak akurát vyváži. Ja veľmi plnkové nemusím, ale má ich rád MM, tak kvôli nemu ich robím. Tento však bol vynikajúci, nebolo tam veľa maslovej plnky, tá čokoládová šľahačka bola vynikajúca a nebol ani veľmi sladký. Skús, verím, že sa ti podarí.
      Do záhrady sa práve teraz chystám, na jar je v nej práce neúrekom, kým sa všetko po zime dá do poriadku a času popri šití nie je toľko, ako by som chcela. Tento rok musím zmladiť aj niektoré trvalky, ktoré sú na jednom mieste dlho, takže vyberám a znovu sadím :). Pre mňa je ale záhrada relax, takže to neberiem ako prácu, ale ako oddych. Každú jar niečo zmením a potom sa celé leto vytešujem. Janka, aj tebe prajem peknú jar a teším sa na tvoju návštevu tu u mňa. Jarka.

Napíšte Komentár