Varenie

Nedeľný relax a tvarohový makovník …

„Už viem, načo je týždeň. Aby sa človek mohol zotaviť z útrap nedele.“  Tento vtipný citát nám zanechal americký spisovateľ a humorista Mark Twain ( 1835 – 1910 ) a niekedy mám pocit, že trafil klinec po hlavičke. Nedeľa je ozaj občas unudeným dňom bez konca – hlavne vtedy, ak si nenaplánujeme žiadnu aktivitu a leňošeniu necháme voľný priebeh. To bol aj môj dnešný prípad. Len také ležérne ničnerobenie na terase, so šálkou kávy a makovo-tvarohovým koláčikom. Robila som ho po dlhej dobe, je to taký oprášený starý recept na tvarohový koláč, ktorý som tentokrát vylepšila aj makovou plnkou.  Cesto je vláčne, plnky sa výborne dopĺňajú – takže odporúčam určite vyskúšať. Prajem dobrú chuť …
TVAROHOVO-MAKOVÝ KOLÁČ:
Z prísad na cesto vypracujeme bochník, rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme dve placky na veľkosť plechu. Jednu valčekom preložíme na plech vytretý maslom, navrstvíme makovú plnku, na ňu vylejeme tvarohovú (opatrne, aby sa nám nezmiešala s makovou), zakryjeme druhou plackou, popicháme vidličkou a pečieme 40 minút na 180°.

Cesto: 500 g hladká múka, 250 g maslo, 50 g práškový cukor, 2 vajíčka, 3 lyžice sladká smotana, šťava z 1/2 citróna, 1 PDP a 1 vanilkový cukor.
Maková plnka: uvaríme 1,5 dcl mlieka s 1 vanilkovým cukrom, pridáme 80 g práškového cukru, 300 g mletého maku a hrozienka, ktoré sme na noc namočili v rume. Pridáme len hrozienka, rum v ktorom sa močili si odložíme na potretie koláča.
Tvarohová plnka: zmiešame 500 g jemného tvarohu so 400 ml pochúťkovou smotanou, pridáme 100g práškový cukor, 1 vanilkový cukor, 1 vanilkový pudingový prášok, 4 žĺtka. Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zamiešame do tvarohovej masy. Je dosť riedka, ale pečením zhustne a po vychladnutí bude tuhá.
Koláč je dosť vysoký, preto ho pečieme v plechu s vyšším okrajom. Ešte teplý natrieme rumom, ktorý nám ostal z hrozienok a necháme úplne vychladnúť. Dobrú chuť …

Možno sa bude páčiť

2 komentáre

  • Odpovedať
    Alena
    22. mája 2017 o 11:48

    Tomu sa povie pohoda kolacik vyzera super vyskusam pekny den

    • Odpovedať
      Jasmin
      22. mája 2017 o 12:13

      Alenka, vrelo odporúčam. Pre toho, kto má rád mak a tvaroh bude určite top. A navyše, už je teplo na všelijaké krémové zákusky, tento v horúčavách padne lepšie. Pekný deň prajem.

Napíšte Komentár